Ziua de Crăciun și Ajunul în diferite regiuni din România
Crăciunul în Muntenia
În satele din Muntenia, de Crăciun, copiii și tinerii în special merg din casă în casă și cântă despre venirea lui Iisus Hristos pe pământ. Se cântă Steaua, Vifleemul, Pluguşorul, Sorcova, Vasilica, anumite jocuri cu măşti (Țurca, Cerbul), teatrul popular, dansuri (Căluţii, Căluşarii). La sfârșitul fiecărui colind, ceata de colindători primește răsplata. Pe vremuri, aceasta consta în: … (citește mai departe)
Crăciunul în Crișana
Traditiile de iarna din Crisana sunt ritualuri spectaculoase menite sa aduca belsug, prosperitate, sanatate si noroc. Localnicii le indeplinesc in fiecare an in virtutea superstitiilor mostenite din generatie in generatie; respectarea si perpetuarea obiceiurilor reprezinta in acelasi timp o sarcina si o practica ce atrage binele. … (citește mai departe)
Crăciunul în Bucovina
Toate sarbatorile si praznicele crestine ne vorbesc despre unele evenimente sau fapte din viata Mantuitorului sau despre viata celor drepti. Praznicul Nasterii Domnului are o importanta deosebita, fiind sarbatoarea familiei, a parintilor, a bunicilor si in special a copiilor. In cele ce urmeaza vom arata, succint, cum au inteles bucovinenii Nasterea lui Hristos si ce obiceiuri au consacrat acestui eveniment devenit una dintre cele mai mari sarbatori ale crestinatatii. … (citește mai departe)
Crăciunul în Maramureș
În Maramureș, de Crăciun satele răsună de colinde, iar în casele țăranilor se mai păstrează vii numeroase tradiții și obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă. În Ajunul Crăciunului, în orașe, dar mai ales în unele sate maramureșene pot fi văzute grupuri de colindători, tineri și bătrâni, care se adună și vestesc Nașterea Domnului din casă în casă. Pe lângă celebrul obicei al colindatului, aici pot fi văzute și alte tradiții nealterate, precum Viflaimul, umblatul cu „steaua”, umblatul cu „capra” sau jocul moșilor. … (citește mai departe)
Crăciunul în Basarabia
Tradiţiile de Crăciun în Basarabia sunt respectate cu sfinţenie de basarabeni. Aceştia nu uită să aşeze pe masa de sărbătoare cele mai gustoase bucate, iar gospodinele, pe lângă pâine şi colaci, coc şi Crăciunei. Mersul cu icoana, dar şi ţinerea postului fac parte din tradiţiile de Crăciun respectate în Basarabia. … (citește mai departe)
Crăciunul în Dobrogea
Crăciunul este magic, chiar și copiii știu acest lucru. Nici nu ar putea fi altfel, pentru că această sărbătoare celebrează nașterea, iubirea, familia și generozitatea. Practic, tot ce este mai bun și mai frumos în noi, iese la lumină de Crăciun. În Dobrogea, la fel ca în restul țării, aceasta este perioada în care întâlnim cele mai multe obiceiuri populare, în care este implicată întreaga comunitate. … (citește mai departe)
Crăciunul în Oltenia
În satele din Oltenia, în Ajunul Crăciunului se practică „scormonitul în foc”. Toţi membrii familiei se adună în jurul focului şi, pe rând, dau cu o nuia, spunând: „Bună dimineaţa lui Ajun/ Că-i mai bună a lui Crăciun/ Într-un ceas bun/ Oile lânoase/ Vacile lăptoase/ Caii încurători/ Oamenii sănătoşi/ Să se facă bucatele, porumbul, grâul”. „Piţărăii” este un obicei de pe vremea dacilor care se practică în localităţile de pe Valea Jiului şi … (citește mai departe)
Crăciunului în Banat
În localităţile de pe Valea Almăjului, colindătorii iau cu ei un băţ din lemn de alun încrustat în coajă sau afumat la lumânare. Băţul este lovit de podeaua casei pentru a alunga duhurile rele. Alunul fiind naşul, în folclorul românesc, cu el se alungă şerpii, norii, spre a feri gospodăria de diavoli şi a-i aduce prosperitate. Bătrânii aruncă în faţa colindătorilor boabe de grâu şi porumb. Oamenii cred că dacă vor amesteca boabele peste care au trecut colindătorii cu sămânţa pe care o vor pune în brazdă vor avea parte de o recoltă bună în anul care vine. … (citește mai departe)
Crăciunul în Transilvania
Colindătorii iau cu asalt uliţele încă din Ajunul Crăciunului şi sunt răsplătiţi cu nuci, mere, colaci sau bani. Tinerii umblă din casă în casă cu „Steaua” sau cu „Capra”, reprezentaţii răspândite în numeroase zone din România, potrivit cărţii „Tradiţii de Crăciun” realizate de Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie Bucureşti. … (citește mai departe)
Crăciunul în Moldova
Cele mai populare tradiţii şi obiceiuri au legătură cu ziua de Ajun, când, pentru a avea noroc în anul următor, se spune că nu trebuie să mănânci nimic. De asemenea, în această zi se taie câte un măr: dacă are viermi, se spune că cel care a tăiat fructul va fi încercat de boală tot anul, iar dacă mărul este putred, atunci persoana respectivă nu va prinde anul următor. … (citește mai departe)