Sări la conţinut

Explozii la centrala nucleară din Zaporojie potrivit AIEA

Cel puțin opt detonări puternice au avut loc joi în apropierea centralei nucleare din Zaporojie, a anunțat Agenția Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), reînnoindu-şi apelul la crearea unei zone de securitate în jurul acestei instalații.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a informat despre producerea de noi explozii puternice în apropierea centralei nucleare din Zaporojie, în sudul Ucrainei, ocupată de aproape un an de Rusia.

„Opt detonări puternice au fost auzite ieri (joi, n. red.), în jurul orei locale 10.00, făcând să vibreze geamurile birourilor uzinei, iar astăzi se aud şi mai multe”, a afirmat într-un comunicat şeful AIEA, Rafaelo Grossi, care săptămâna trecută a efectuat o vizită în Ucraina.

Grossi sugerează totodată că Moscova nu poate să asigure securitatea nucleară la acest obiectiv.

În comunicat, șeful AIEA mai afirmă că a discutat cu responsabili UE, săptămâna aceasta, la Bruxelles, despre înfiinţarea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare din Zaporojie şi ar urma să aibă noi discuţii în această privinţă şi cu Moscova.

Forţele armate ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, în martie anul trecut.

Moscova și Kievul se acuză reciproc de bombardarea acestei centrale, aflată în apropiere de linia frontului, ceea ce a determinat AIEA să plaseze experţi la toate cele cinci instalații nucleare ale Ucrainei.

Citește mai departe: https://adevarul.ro/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: