Sări la conţinut

Oamenii de știință au descoperit o planetă care nu este sferică

Tocmai a fost descoperit că nu toate planetele au formă de sfere.

Agenția Spațială Europeană (ESA) afirmă că a descoperit o planetă care are forma unei mingi de rugby în constelația Hercule, potrivit unei postări pe blog a agenției. Planeta poartă numele WASP-103b și pare să fie deformată din cauza forțelor enorme de maree cauzate de steaua în jurul căreia se învârte.

Relația dintre planetă și steaua ei este ca cea dintre pământ și lună. Steaua gazdă a lui WASP-103b este atât de aproape de planetă încât exercită asupra ei o forță foarte mare de tip maree. Această forță a făcut ca planeta să capete o formă de minge de rugby. Este fascinant de știut că este pentru prima dată când o deformare ca aceasta este detectată la o exoplanetă.

Descoperirea a fost făcută de telescopul spațial CHEOPS al ESA și s-a bazat pe date culese de Telescopul Hubble și Telescopul Spațial Spitzer de la NASA.

CHEOPS a putut detecta semnături luminoase foarte specifice făcute de planetă în timp ce tranzita steaua gazdă. Folosind aceste date, astronomii au reușit să-și dea seama de deformare.

„Este incredibil faptul că CHEOPS a reușit să dezvăluie această mică deformare”, a spus Jacques Laskar, director de cercetare la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța și coautor al unei lucrări despre această descoperire în jurnalul Astronomy & Astrophysics, într-o postarea de blog.

„Este prima dată când se face o astfel de analiză și putem spera că observarea pe un interval de timp mai lung va consolida această observație și va duce la o mai bună cunoaștere a structurii interne a planetei”, a adăugat el.

Cercetătorii sunt optimiști în ceea ce privește strângerea de mai multe informații despre univers și componentele sale prin noul telescop spațial James Webb.

Sursă: wonderfulengineering.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: