Sări la conţinut

Istoria Bradului de Crăciun

Deși am fi tentați să credem că bradul de Crăciun este un obicei recent, acest lucru nu se dovedește a fi chiar așa.

Împodobitul bradului este o tradiție deosebita care se păstrează din vechime.

Acesta a fost mereu admirat pentru felul său special de a fi, frunzișul său rămâne verde veșnic, chiar și în timpul intemperiilor din sezonul rece, cu zăpadă, viscol și ger.

De asemenea, brazii de Crăciun nu fac parte doar din tradiția poporului român, aceștia se regăsesc la nivel internațional.

Primul brad împodobit din România a fost la curtea regelui Carol I, în anul 1866, în același timp cu sosirea dinastiei Hohenzollern în Țările Române. Obiceiul a fost răspândit imediat în boierimea bucureşteană a vremii, în așa fel încât, începând cu acel an, bradul împodobit devine unul dintre cele mai importante simboluri ale Crăciunului, inclusiv în casele româneşti.

Primul brad împodobit vreodată a fost în anul 1510, în Letonia. Zece ani mai târziu, în 1521, prințesa Helene de Mecklenburg aduce tradiția în Franța, după ce s-a căsătorit cu ducele de Orleans. Ulterior acestei date, bradul de Crăciun se răspândeşte în toată Europa.

Abia în anul 1605 bradul împodobit a fost expus într-o piață publică. Acest lucru s-a întâmplat în Strasbourg, iar în pom au fost agățate mere roşii şi dulciuri.

În 1611, la Breslau, Polonia, ducesa Dorothea Sybille von Schlesien împodobește primul brad așa cum îl cunoaștem noi astăzi.

În Statele Unite ale Americii, tradiția ajunge la începutul anilor 1800, odată cu imigranții germani stabiliți în Pennsylvania, însă împodobirea bradului a fost legalizată pentru prima dată în 1836, în statul Alabama.

Brazii de Crăciun au devenit foarte populari mai ales după inventarea instalației electrice. În 1895, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Grover Cleveland, a decorat bradul de la Casa Albă cu becuri colorate, iar această idee s-a răspândit rapid în toată țara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: