Sări la conţinut

Evenimente istorice – 3 august

În 1914, Germania invadează Belgia şi declară război Franţei. Începutul primului Război Mondial

În 1914, pentru a-şi pune în aplicare planul de invazie a Franţei, germanii au fost nevoiţi să pătrundă în Belgia neutră, devenind astfel ţinta oprobriului public, atunci când veştile despre atrocităţile comise împotriva civililor au apărut în presa internaţională. Violenţele fizice, violurile, rechizițiile forțate, localitățile distruse, execuțiile sumare au aruncat o pată pe armata germană considerată atât de disciplinată, ocuparea Belgiei fiind denumită în propagandă „Violul asupra Belgiei”, iar soldatul german prezentat drept o bestie însetată de sânge, sub porecla „Hunul”. Mica Belgie a beneficiat de un val imens de simpatie, înfrângerea ei fiind folosită în Marea Britanie şi, mai târziu, în SUA pentru a mobiliza tinerii să se înscrie în armată pentru a lupta în Europa.

harta

Foto: historia.ro

1778 – A fost inaugurat Teatrul „Scala” din Milano, unul dintre cele mai renumite teatre de operă din lume, cu opera „Europa Riconosciuta” de A. Salieri

1858 – Exploratorul britanic John Speke a descoperit Lacul Victoria

1889 – A încetat din viaţă poeta Veronica Micle, cunoscută în special datorită iubirii care a legat-o de Mihai Eminescu (n. 22 aprilie 1850)

1914 – A fost inaugurat Canalul Panama (79,6 km. lungime, 30 – 300 m. lăţime şi 14 metri adâncime)

1934 – S-a născut Jonas Savimbi, politician angolez, întemeietorul şi conducătorul mişcării UNITA (Uniunea Naţională pentru Independenţa Totală a Angolei) (d. 22 februarie 2002)

1958 – Submarinul american cu propulsie nucleară „Nautilus” a efectuat prima traversare în imersiune a Polului Nord. “Nautilus” a fost primul submarin atomic lansat de Statele Unite ale Americii, la data de 21 ianuarie 1954

1996 – Preşedintele american, Bill Clinton, a promulgat legea privind acordarea Clauzei naţiunii celei mai favorizate cu caracter permanent pentru România

2004 – A încetat din viaţă fotograful francez Henri Cartier-Bresson, considerat părintele fotojurnalismului (n. 1908)

2008 – A încetat din viaţă scriitorul rus Aleksandr Soljeniţîn, autor a numeroase romane monumentale despre lagărele sovietice, cum ar fi „Arhipelagul Gulagului” (n. 11 decembrie 1918).

2011 – A încetat din viaţă Rosa del Conte, unul dintre cei mai importanţi eminescologi străini, considerată un veritabil simbol al culturii române în Italia, membră de onoare a Academiei Române din anul 1994 (n. 1907)

Sursa: www.mediafax.ro 

  www.historia.ro

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: