Sări la conţinut

Lista prizonierilor români morți în lagărele sovietice a fost publicată de Ministerul Afacerilor Externe

Ambasada României în Federația Rusă a publicat lista celor peste 20.000 de prizonieri români morți în lagărele sovietice în perioada 1941-1956.

Într-un comunicat, misiunea diplomatică română la Moscova anunţă finalizarea Listei nominale integrale a 20.718 prizonieri de război (militari) şi „internaţi” (civili deportaţi) români, decedaţi între 1941-1956 în lagărele, spitalele şi obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv în batalioanele de muncă sovietice, şi înhumaţi în cimitire şi locuri de înhumare multinaţionale pe teritoriul actual al Federaţiei Ruse.

„Scoaterea la lumină şi aducerea la cunoştinţa urmaşilor şi opiniei publice din România a datelor de identificare ale foştilor prizonieri de război şi deportaţi români care nu s-au mai întors niciodată din Rusia reprezintă o PREMIERĂ pentru istoriografia românească”, este menționat în comunicat.

Lista publicată poate fi consultată aici.

Actul este însoţit de o anexă cu „Locurile de amplasare a cimitirelor multinaţionale de pe teritoriul actualei Federaţii Ruse, în care sunt înhumaţi prizonieri de război şi internaţii civili români decedaţi în anii 1941-1956”.

Ambasada României în Federația Rusă a publicat lista celor peste 20.000 de prizonieri români morți în lagărele sovietice în perioada 1941-1956.

Foto: gazetademaramures.ro

„Astfel, se încheie un proces care a durat 10 ani de cercetări efectuate de Ambasada României la Moscova în principalele arhive ruse”, menționează misiunea diplomatică.

Publicarea acestei liste încheie un proces care a durat 10 ani de cercetări efectuate de Ambasada României la Moscova în principalele arhive ruse: Arhiva de Stat a Federaţiei Ruse, Arhiva Militară de Stat Rusă, Arhiva de Stat Istorico-Militară Rusă, Arhiva de Stat Economică Rusă, Arhiva Rusă de Stat pentru Istoria Social-Politică, Arhiva Centrală a Serviciului de Securitate a Rusiei, Arhiva Centrală a Ministerului Apărării Federaţiei Ruse.

Citeste mai mult: www.adevarul.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: