Sări la conţinut

Coronavirus: Covid-19 este de 10 ori mai letal decât virusul responsabil de gripa porcină

Noul coronavirus este de zece ori mai mortal decât virusul responsabil de gripa de tip A(H1N1) apărută la sfârşitul lunii martie 2009 în Mexic, a declarat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), lansând un apel la o ieşire „lentă” din izolare, potrivit AFP, relatează Agerpres.

oms who

„Datele colectate în mai multe ţări ne oferă o imagine mai clară a acestui virus, a comportamentului său, a modului de a-l opri”, a declarat şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă virtuale de la Geneva. „Ştim că COVID-19 se răspândeşte rapid şi ştim că este mortal: de 10 ori mai mult decât virusul responsabil de pandemia de gripă din 2009″, a adăugat el.

Dacă pandemia declanşată de noul coronavirus a făcut aproape 115.000 de morţi în lume de la apariţia sa în decembrie în China, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor surse oficiale, gripa A(H1N1) ucisese 18.500 de persoane, conform OMS.

În aşteptarea unui vaccin împotriva noului coronavirus SARS-Cov-2, OMS ţările invită ţările să aplice o depistare generalizată a cazurilor suspecte, izolarea lor şi urmărirea contactelor.

Dar, a recunoscut luni Tedros Adhanom Ghebreyesus, „era globalizării înseamnă că riscul de reintroducere şi de recrudescenţă a COVID-19 va continua”. „În cele din urmă, dezvoltarea şi distribuirea unui vaccin sigur şi eficient vor fi necesare pentru a opri complet transmiterea” coronavirusului, a subliniat el.

În faţa penuriei de teste şi în timp ce spitalele şi alte centre medicale sunt în unele ţări supraglomerate de cazuri, guvernele au dispus măsuri de izolare care au dus la oprirea unor sectoare întregi din economie. Dar în ultimele zile, presiunile s-au multiplicat pentru a relansa maşinăria economică.

Şeful OMS a subliniat, la rândul său, că „ţările trebuie să găsească un echilibru între măsurile pentru lupta împotriva mortalităţii provocate de COVID-19 şi de alte maladii din cauza depăşirii sistemelor de sănătate şi impactul socio-economic” al pandemiei.

Citește mai departe: www.agerpres.ro

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: