Sări la conţinut

Viitorul fuziunii nucleare controlate

Un studiu realizat în 2021 de către Fusion Industry Association (FIA) în domeniul fuziunii nucleare comerciale, în prezent, sunt implicate mai mult de 30 de întreprinderi private. Dintre ele, 18 au investit 2,4 miliarde de dolari, fonduri care au provenit aproape în totalitate din fonduri private. Vestea asta, cred eu, ne poate îndreptăți la speranțe întemeiate. Vreau să vă dau câteva exemple.

General Fusion

General Fusion este o companie canadiană care are drept obiectiv declarat: ”dezvoltarea primei centrale comerciale bazate pe fuziunea nucleară”. Cercetătorii companiei își propun să realizeze ceea ce se numește ”fuziune cu țintă magnetizată” (Magnetized Target Fusion). Pentru aceasta este folosită o incintă aflată în mișcare de rotație rapidă în care se află un amestec lichid de litiu și plumb. Datorită forței centrifuge, în centrul centrifugei apare o cavitate în care se introduce plasmă. Imediat după asta se introduce, cu ajutorul onor pompe speciale, o cantitate suplimentară din amestecul de metale lichide. Astfel plasma e comprimată într-un interval de câteva zeci de milisecunde și este amorsată reacția de fuziune. Apoi din incintă este eliminată o parte din lichidul metalic după care procesul se reia cu o cadență de o fuziune pe secundă.

TAE Technologies

TAE Technologies este o companie americană cu capital privat înființată în 1998, care își propune să realizeze centrale comerciale bazate pe fuziunea nucleară. Proiectul pe care îl au în vedere este unul extrem de îndrăzneț. Se are în vedere folosirea unui concept despre care am auzit abia cu puțin timp în urmă. Este vorba despre fuziunea nucleară aneutronică.

Tokamak Energy

Compania Tokamak Energy, așa cum îi spune și numele, își propune să folosească o soluție clasică, propusă de către fizicienii sovietici cu decenii în urmă, tehnologie ce va fi folosită la ITER, un reactor cu fuziune nucleară care se construiește în prezent în Franța și care este finanțat din fonduri publice.

Commonwealth Fusion Systems

Compania Commonwealth Fusion Systems (CFS) a fost înființată de către Plasma Science and Fusion Center al prestigioasei universități americane MIT. Și în acest caz avem de-a face cu un sistem de tip Tokamak, care folosește electromagneți supraconductori la temperatură înaltă fabricați dintr-un aliaj compus din bariu și oxid de cupru.

First Light Fusion

Compania First Light Fusion a fost înființată în 2011 de către universitatea britanică Oxford. Specialiștii ei își propun să obțină fuziunea nucleară prin ceea ce se numește ”confinare inerțială”. În acest caz nu mai avem o confinare magnetică, ci cu ajutorul unei unde de șoc puternice.

Da, merită să avem speranțe. Eu mi le pierdusem în urmă cu câțiva ani. Vedeți dumneavoastră? Virusul Elon Musk începe să se răspândească din ce în ce mai rapid. Sper ca același lucru să se producă și în alte domenii la fel de importante pentru viitorul civilizației noastre

Citește mai departe: www.stiintasitehnica.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: