Diferența dintre criptomonede, monede digitale și monede virtuale
- Criptomoneda și moneda digitală nu trebuie confundate.
- Criptomoneda funcționează pe baza unui algoritm, în timp ce moneda digitală este reglementată de o autoritate centralizată, precum o bancă.
- Monedele virtuale însumează toate monedele din mediul digital, incluzând atât criptomonedele, cât și monedele digitale
Criptomoneda și moneda digitală se confundă adesea, însă, nu au nimic în comun, au declarat reprezentanții platformei de freelancing pe blockchain Lanceria, Adrian Stratulat, Chief of Business Development şi Robert Tudor, Chief Operating Officer, notează Forbes România, scrie Aleph News.
Criptomoneda, cunoscută drept și „monedă virtuală”, reprezintă o formă de schimb și stocare între membrii unei comunități descentralizate, aceasta fiind și principala diferență față de o monedă digitală. Reglementările din interiorul rețelei sunt guvernate de majoritatea comunității. În categoria criptomonedelor intră Bitcoin și Ethereum, recunoscute la nivel mondial. Bitcoin este descris ca fiind un sistem total descentralizat, fără un server sau o autoritate centrală.
Moneda digitală sau electronică este „o formă digitală a unei valute clasice sau „fiat”. Din punct de vedere legislativ, moneda digitală este definită prin art. 4, lit. f din Legea 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronică ca fiind „o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică”. În acest caz, autoritatea emitentă primează. Spre exemplu, în India, the Reserve Bank of India este cea care emite o astfel de monedă digitală.
O altă diferență între cele două tipuri de monede virtuale este dată de transparența tranzacțiilor, în cazul monedelor digitale, informația fiind confidențială. În schimb, majoritatea criptomonedelor sunt transparente. Oricine poate vedea tranzacțiile efectuate de orice utilizator, deoarece toate fluxurile de venituri sunt plasate într-un lanț de blocuri, numit „blockchain”. Acest lucru nu se aplică atunci când vorbim despre monede de confidențialitate.
În cadrul unei astfel de rețele, fiecare bloc conține o informație criptată, la care se adaugă id-ul blocului anterior și a celui următor. Împreună, ele formează un lanț, iar acest lanț este public, prin urmare, poate fi regăsit pe sute de mii de calculatoare din toată lumea. Chiar dacă există posibilitatea modificării blockchain-ului din calculatorul personal în vederea falsificării, originalul continuă să existe pe mii de alte calculatoare și servere.
Totuși, ceea ce apropie criptomoneda de moneda digitală este sursa valorii, dată de încrederea cetățenilor în instituția emitentă și raportul dintre cerere și ofertă, menționează Forbes România.
Sursa: www.mediafax.ro