Sări la conţinut

Telescopul spațial James Webb a ajuns la destinație și este pregătit să descifreze secretele universului

La o lună de la începutul misiunii sale istorice, cel mai puternic telescop spațial din lume a ajuns la destinația sa finală, un milion de mile (peste 1,5 milioane kilometri) de Pământ. Telescopul spațial James Webb a realizat o corecție finală a cursului pentru a intra pe orbita în jurul Soarelui, iar specialiștii de la NASA au verificat că totul a decurs conform planului.

Controlorii de zbor din Baltimore sau răsuflat ușurați, iar administratorul NASA, Bill Nelson, a spus că asta înseamnă „suntem cu un pas mai aproape de descoperirea misterelor universului”.

NASA conduce proiectul James Webb în parteneriat cu agențiile spațiale europene și canadiene. Webb ne va duce înapoi în timp mai mult ca oricând, până la nașterea primelor galaxii și stele, acum 13,7 miliarde de ani. De asemenea, va căuta indicii despre viața extraterestră.

Noul observator este mult mai mare față de predecesorul său, telescopul Hubble, cu o oglindă acoperită cu aur de 6,5 metri și un parasolar de mărimea unui teren de tenis. După decenii de planificare, telescopul de 10 miliarde de dolari a fost lansat din Guyana Franceză, în ziua de Crăciun. Oglinda, care fusese pliată în timpul lansării, a fost desfășurată cu succes în urmă cu câteva săptămâni.

Luni, telescopul a fost plasat în apropierea celui de-al doilea punct Lagrange, sau L2, unde forțele gravitaționale ale Soarelui și ale Pământului sunt echilibrate.

„Arderea finală de la jumătatea cursei a adăugat aproximativ 3,6 mile pe oră (1,6 metri pe secundă) la viteza lui Webb, care era tot ceea ce avea nevoie pentru a-l trimite pe orbita sa ideală, în jurul punctului L2., a declarat NASA.

Potrivit oamenilor de știință de la NASA, acțiunea gravitațională a Soarelui și a Pământului va menține telescopul în poziție, necesitând o forță suplimentară mai mică pentru realizarea acestui lucru. În plus, va fi orientat în mod constant spre partea întunecată a Pământului. Astfel, poate să își mențină detectoarele infraroșu cât mai reci.

Observațiile telescopului nu vor începe până în luna iunie 2022. După această dată, camera și spectrograful vor fi activate și calibrate de către echipajele de la sol timp de câteva luni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: