Sări la conţinut

Formula 1. Max Verstappen, campion mondial în ultimul tur al ultimei curse

Max Verstappen este noul campion mondial, după o cursă cu totul și cu totul nebună, care s-a disputat în ultima etapă, la Abu Dhabi. La 24 de ani, pilotul de la Red Bull intră în istorie. Septuplul campion mondial, Lewis Hamilton (Mercedes), a terminat pe locul 2.

Max Verstappen, campion mondial în ultimul tur al ultimei curse a sezonului, la Marele Premiu de la Abu Dhabi

Startul a fost unul perfect pentru Hamilton. Plecat de pe 2, britanicul de la Mercedes a reacționat cu 10 sutimi mai repede decât Verstappen și l-a depășit. Cei doi s-au și acroșat în momentul în care olandezul l-a depășit pe Hamilton, însă cursa a continuat, fără ca piloții să fie sancționați.

Britanicul s-a distanțat rapid, însă în turul 20 a avut loc un moment incredibil. Colegul lui Verstappen, Sergio Perez, a trecut de Hamilton cu o manevră spectaculoasă, însă pilotul de la Red Bull a fost depășit la rându-i de Hamilton.

În câteva secunde, Perez a profitat din nou de a doua zonă DRS și l-a depășit iarăși pe pilotul de la Mercedes, care s-a speriat și s-a plâns celor de la boxe că a fost o manevră periculoasă făcută de Perez. Hamilton a pierdut 4 secunde în câteva viraje, dar a trecut în cele din urmă de Perez și a revenit pe primul loc.

Strategie incredibilă pusă la punct de Red Bull, care a făcut ca Verstappen, care era pe 3, să se apropie foarte mult de Hamilton.

Două momente-cheie care l-au făcut pe Verstappen campion mondial în ultima cursă a sezonului, la Abu Dhabi

După ceea ce s-a întâmplat în turul 20, a urmat momentul culminant, care a avut loc în turul 53. „Mâna destinului” a făcut ca Nicholas Latifi (Williams) să joace un rol crucial, după ce a intrat în parapet și a fost nevoie ca safety-car-ul să intre pe circuit, din cauza bucăților de monopost împrăștiate pe pistă.

Pentru că nu sunt permise depășirile pe perioada safety-car-ului, plus că viteză trebuie redusă cu 40 la sută, a fost momentul în care Hamilton a conștientizat că lupta la titlul mondial poate fi dată peste cap, iar reacția sa a spus totul: „E incredibil, frate!”

Steagul galben s-a ridicat în ultimul tur, când Hamilton era lider. Verstappen a profitat imediat de pneurile soft pe care le avea și care aveau aderență mai bună decât cele medii ale lui Hamilton, nu a mai așteptat liniile drepte de viteză și l-a depășit pe britanic în virajul 5.

Verstappen e primul olandez campion mondial. Performanță superbă și pentru motoristul Honda, care furnizează propulsoarele pentru Red Bull și care se va retrage din Formula 1 după această cursă. În 2013 a mai avut aceeași performanță și cu Sebastian Vettel.

Turul 58, ultimul: Restart de cursă! Verstappen (Red Bull), care are pneuri soft, trece de Hamilton, care e pe medii. Olandezul nu a mai așteptat zonele de viteză și a depășit din virajul 5. Final de cursă. Verstappen e noul campion mondial.

Turul 56: Cu două tururi înainte de final, lui Sergio Perez i se cere să meargă la boxe. Va urma, probabil un ultim tur pe steag verde. Acolo se decide totul.

Turul 53: Accident pe sectorul 3. Nicholas Latifi (Williams) intră în parapet și e nevoie să intre safety-car-ul din cauza bucăților de monopost împrăștiate pe pistă. Lupta la titlul mondial poate fi dată peste cap, iar reacția lui Hamilton e grăitoare: „E incredibil, omule!”. Cursa poate fi încheiată pe steag galben, pentru că durează ceva timp pentru curățarea pistei.

Ordinea în cursă: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Perez (Red Bull), 4. Sainz (Ferrari), 5. Bottas (Mercedes).

Turul 37: Verstappen (Red Bull) intră la boxe și pune pneuri medii. Colegul său, Sergio Perez, trece și el pe la boxe.

Turul 36: Abandon Giovinnazzi (Alfa Romeo)! Steag galben virtual! Piloții trebuie să micșoreze viteza și este interzisă depășirea.

Turul 26: Kimi Raikkonen (Alfa Romeo), cu probleme la frâne, abandonează la ultima lui cursă din carieră.

Turul 20: Mișcare fantastică făcută de Sergio Perez. Colegul lui Verstappen trece de Hamilton cu o manevră spectaculoasă, însă pilotul de la Red Bull e depășit din nou de Hamilton. Nu trece mult și Perez profită din nou de a doua zonă DRS și îl depășește iarăși pe pilotul de la Mercedes, care s-a speriat și se plânge celor de la boxe că a fost o manevră periculoasă făcută de Perez.

Hamilton pierde 4 secunde în câteva viraje, dar trece în cele din urmă de Perez și revine pe primul loc. Strategie incredibilă pusă la punct de Red Bull, care face ca Verstappen, care e pe 3, să se apropie foarte mult de Hamilton.

Turul 15: Hamilton (Mercedes) trece și el pe la boxe și revine pe poziția a doua. Ordinea în cursă: 1. Perez (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Sainz (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Norris (McLaren), 6. Tsunoda (Alfa Tauri), 7. Bottas (Mercedes)

Turul 14: Verstappen (Red Bull) intră la boxe și revine pe pistă pe poziția a cincea. Liderul Hamilton (Mercedes) e chemat și el la boxe.

Turul 9: Hamilton (Mercedes), care rulează pe pneuri medii, se distanțează la aproape două secunde și jumătate de Verstappen, care are softuri. Numai că olandezul de la Red Bull va fi nevoit să intre la boxe curând pentru a schimba cauciucurile cel târziu în turul 13.

Turul 1: Începe ultima cursă a sezonului. Start perfect pentru Lewis Hamilton (Mercedes), care reacționează cu 10 sutimi de secundă mai rapid ca Verstappen (Red Bull) și îi ia fața. Însă în virajul 6, Verstappen îl depășește pe interior pe pe Hamilton și trece de el, pe moment și îl face pe britanic să taie șicana.

Asta îl ajută cumva pe Hamilton, care e scos în exteriorul virajului, dar e nevoit să o facă și să iasă mult de pe pistă, să taie acea șicană și automat redevine lider. În mod normal, momentul trebuia investigat de comisarii de cursă, însă aceștia nu iau nicio măsură. Pe reluări se vede că olandezul nu a ieșit din limitele pistei în momentul în care Hamilton încerca să-l depășească pe exterior și astfel nu și-a creat avantaj, așa că nu e penalizat.

Sursa: www.digisport.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: