Sări la conţinut

Război în instanţă între Primăria Galaţi şi Euromall

După aproape 15 ani de când a fost demarată construirea Euromall Galaţi, din str. Ana Ipătescu nr. 14 (lângă Autogară), complexul comercial zace şi acum nefinalizat. Din proiectul care a înghiţit peste 50 milioane de euro, care ar fi trebuit să asigure mii de locuri de muncă şi spaţii comerciale pentru zeci de firme, a rămas un mastodont din beton şi metal. Grupul imobiliar austriac Immofinanz, care controlează în prezent dezvoltatorul Union Investiţii SRL, pare a fi trecut „pe linie moartă” acest proiect, iar municipalitatea pare a fi şi ea dezinteresată de mersul acestei investiţii. Pe de altă parte, dincolo de această aparentă linişte, Union Investiţii şi Primăria Galaţi au ajuns să se războiască în instanţe cu privire la… taxele şi impozitele locale ale unei afaceri care, din păcate, nu produce nimic.

Proiectul Euromall Galaţi a fost demarat la începutul anului 2006 şi venea să răspundă unei cereri pe piaţa locală pentru spaţii comerciale moderne, zone de agrement, servicii de calitate. Mai mult, mall-ul de la Galaţi, dezvoltat de Union Investiţii, urma să fie cea mai mare investiţie de acest fel din Regiunea Sud-Est. Investiţia era evaluată la 50 milioane de euro şi urma să se concretizeze într-un complex cu o suprafaţă totală de 50.000 mp – dispuşi pe patru nivele, din care 24.000 mp puteau fi închiriaţi. Euromall Galaţi urma să includă 150 magazine, un supermarket, farmacie, restaurante, cafenele, o parcare subterană de 800 de locuri. Vizitatorii urmau să aibă la dispoziţie şi şapte săli de cinema, totalizând 1.500 de locuri, un cazino, precum şi o sală de biliard de 600 de metri pătraţi. Altfel spus, gălăţenii urmau să aibă la dispoziţie un paradis al cumpărăturilor, distracţiei şi petrecerii timpului liber. Mai mult, Euromall Galaţi avea potenţialul de a genera 3.000 de locuri de muncă, un veritabil „balon de oxigen” pentru întreaga economie locală.
În acest proiect, iniţiat de oamenii de afaceri Moshe Turgeman şi Tomer Barhom, Union Investiţii a avut un parteneriat foarte strâns cu fondul austriac de investiţii Immoeast, ce avea la rândul său drept acţionar majoritar grupul Immofinanz, tot din Austria, unul dintre cei mai mari jucători imobiliari de pe piaţa din Europa Centrală şi de Est. Mai exact, înţelegerea era ca, printr-o tranzacţie de tip „forward purchase”, Immoeast să cumpere treptat acţiunile la firma care deţinea Euromall Galaţi, pe măsură ce acesta era construit.

Din păcate, criza din perioada 2008-2009 a dat peste cap socotelile investitorilor. Piaţa imobiliară s-a prăbuşit, piaţa financiară a intrat în agonie, retailerii au renunţat la planurile de expansiune pe piaţă. Chiar şi în aceste condiţii dure, Euromall Galaţi părea o afacere bună, iar Immoeast – deşi era puternic zdruncinat de recesiunea economică – nu a ezitat să investească în acest proiect. Aşa se face că, în 2010, în urma unei tranzacţii de 15 milioane de euro, Immoeast a ajuns să deţină 75 la sută din Euromall, în completare la pachetul de 25 la sută pe care îl deţinea deja la Union Investiţii. Lucrările au continuat şi se spera că mall-ul va fi în cele din urmă deschis în 9-11 luni. Din păcate, efectele crizei s-au dovedit mai profunde, iar mall-ul de la Galaţi, deşi era „la roşu” din punct de vedere constructiv, a intrat „în conservare”. Mai mult, pentru reducerea costurilor, Immoeast a fost încorporată cu totul în compania mamă, Immofinanz.
Singura zvâcnire pe care a mai avut-o acest proiect a fost în 2014, când surse din mediul de afaceri vehiculau ca variante transformarea Euromall într-un centru logistic sau într-un centru de afaceri, prevăzut însă şi cu spaţii comerciale sau de relaxare. Din păcate, dezvoltatorul nu a confirmat vreodată oficial aceste variante. Cum neconfirmate au rămas şi alte „ipoteze de lucru”, precum reconversia mall-ului în sediu pentru Primăria Galaţi sau spaţiu pentru activităţi universitare.
Din 2010, Immofinanz n-a mai prezentat nici o informaţie publicului larg despre proiectul Euromall Galaţi, chiar dacă în ţară a avut şi are în continuare proiecte imobiliare foarte interesante. De altfel, inclusiv site-ul şi paginile de pe reţelele de socializare privind Euromall Galaţi şi care serveau drept interfaţă de comunicare cu publicul larg pe tema acestui proiect au dispărut din mediul on-line.

Întrebări adresate Primăriei Galaţi

Dincolo de acest văl de tăcere şi mister, dată fiind importanţa economică în plan local a proiectului Euromall, ne-am fi aşteptat ca Primăria Galaţi să fie mai interesată de situaţia acestei investiţii, pentru a încerca să identifice, eventual, în limita atribuţiilor legale care îi revin, o soluţie pentru deblocarea acesteia. În acelaşi timp, mai sunt o serie de aspecte ce ţin de consecinţele pe care, la nivelul comunităţii, le poate avea prezenţa unei construcţii rămase nefinalizate, chiar în una dintre zonele centrale ale Galaţiului (ex: pericol de accidente, medii insalubre periculoase pentru sănătatea publică, aspect inestetic etc.).

Citește mai departe în Viața Liberă

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: