Sări la conţinut

Îngrijirea buzelor pe timp de iarnă

În sezonul rece, din cauza vântului şi a gerului, pielea (în special de pe mâini) și buzele noastre se usucă mai mult și mai des comparativ cu alte perioade ale anului. Schimbările de temperatură, aerul prea uscat din locuinţă, precum și aerul rece contribuie la uscarea şi crăparea buzelor.

Medicii dermatologi avertizează cu privire la efectele nocive ale aerului rece asupra pielii și mai ales asupra buzelor, deoarece acestea sunt, de obicei, neacoperite și, astfel, devin mai expuse factorilor de mediu.

În plus, pielea de pe suprafața buzelor nu este la fel ca de pe restul corpului. Așadar, buzele sunt mai speciale, deoarece pielea de pe suprafața lor este mult mai subțire și delicată. Acest lucru are o consecință neplăcută, și anume buzele se usucă de 10 ori mai repede față de restul pielii de pe față, motiv pentru care este foarte important să le protejezi corespunzător.
În acest sens, iată șase sfaturi pentru îngrijirea adecvată a buzelor tale pe timp de iarnă.

Nu-ți umezi buzele

Atunci când buzele tale sunt uscate, primul instinct este de a-ți umezi buzele cu limba, pentru a le înmuia. Cu toate acestea, prin acest obicei se obține fix opusul, și anume saliva duce la uscarea accelerată a buzelor, ceea ce va duce la crăparea și rănirea buzelor. În plus, enzimele care se regăsesc în salivă, care au rol de digerare a mâncării, pot fi iritante pentru buze.

Folosește un balsam de buze care conține ingrediente emoliente

Balsamurile de buze bine formulate, cu ingrediente organice, puternic hidratante, pot ajuta atât în prevenirea uscăciunii buzelor, cât și în tratarea buzelor lezate de frig și crăpate. Optează pentru un produs de calitate, pe bază de petrolatum, glicerină și uleiuri naturale. De asemenea, dacă petreci multi timp afară sau îți plac drumețiile pe munte pe timp de iarnă, ai grijă să folosești un produs cu protecție solară pe față și pe buze, deoarece soarele, chiar dacă nu e la fel de puternic pe perioada iernii, tot îți poate afecta buzele, mai ales pentru că pielea acestora este foarte subțire.

Balsamurile de buze hrănitoare sunt o opțiune foarte eficientă pentru îngrijirea corectă a acestora. În plus, ele vin la pachet și cu alte beneficia. De exemplu, un balsam de buze cu ingrediente bune poate repara daunele suferite pe timpul anotimpului rece. Așadar, dacă suferi în mod constant de buze uscate sau crăpate, un balsam de buze folosit zilnic poate hidrata în profunzime pielea buzelor și, astfel, reechilibra bariera naturală a pielii, care promovează vindecarea leziunilor de la nivelul buzelor.

Uneori, buzele extrem de crăpate pot duce la apariția sângerărilor, ceea ce e atât foarte dureros, cât și neaspectuos. Prin utilizarea frecventă a unui balsam de buze, poți preveni aceste neplăceri, dar, în același timp, te vei bucura de buze frumoase, pline și bine hidratate. De asemenea, pentru situațiile în care ai nevoie de protecție solară, e ușor ca buzele să piardă sigiliul SPF-ului mai repede, mai ales dacă mănânci alimente sau bei lichide. Prin urmare, te poți orienta după un produs dedicate de buze cu protecție solară. Acest tip de balsamuri sunt, de obicei, puțin mai lipicioase, dar rezistă mult mai bine pe suprafața pielii buzelor, asigurând o protecție de lungă durată.

În plus, prin utilizarea unui produs dedicat pentru buze cu SPF, poți încetini procesul de îmbătrânire al acestora. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, buzele se ridează și pierd din volum, motiv pentru care e important să le acorzi la fel de multă atenție ca restului feței.

Deși există numeroase alternative pe piață, unele fiind extrem de accesibile, este important să alegi un produs de calitate, pentru că, în cele din urmă, avantajele calității se vor vedea pe buzele tale. Așadar, înainte de a-ți cumpăra un balsam de buze, aruncă un ochi peste lista de ingrediente. Produsele care conțin parfum sau arome artificiale nu sunt neapărat cea mai bună soluție, adesea aceste ingredient uscând mai tare pielea buzelor.

De asemenea, este indicat să eviți balsamurile de buze care conțin ingrediente precum camfor, eucalypt sau mentol. Aceste ingrediente îți pot da, pe moment, o senzație de hidratare și de calmare a pielii crăpate a buzelor, dar, în realitate, nu fac altceva decât să usuce mai tare buzele, deci agravează problema pe care încerci să o rezolvi.

Nu-ți mușca buzele atunci când le simți uscate sau crăpate

Un alt instinct pe care îl avem atunci când buzele ne sunt crăpate sau foarte uscate este să le mușcăm, pentru a îndepărta stratul de celule moarte. Deși avem impresia că e un gest inofensiv, pe termen lung ne poate afecta aspectul si sănătatea buzelor. Așadar, evită să îți muști buzele și aplică un balsam de buze puternic hidratant, în schimb, pentru a permite vindecarea acestora.

Tratează-ți buzele uscate sau crăpate imediat

Dacă îți lași buzele nehidratate, uscăciunea se poate agrava și, în cazuri extreme, se poate infecta și transforma în herpes. Virusul herpes simplex are tendința de a ataca sistemul imunitar atunci când este foarte slăbit, ceea ce se întâmplă mai frecvent pe timpul iernii. Atunci când buzele sunt extrem de deshidratate și încep să se crape, este important ca remediul să vină imediat, pentru a le proteja de alte reacții neplăcute.

Aplică un strat gros de balsam pe buze înainte de culcare

Multe persoane obișnuiesc să doarmă cu gura deschisă, iar opt ore de inspirare și expirare pe gură pot usca puternic buzele. De aceea, este bine să îți hidratezi temeinic buzele înainte de culcare. În plus, poți folosi un umidificator pe timpul nopții, dacă aerul din casă este mai uscat. În acest fel, îți vei face atât buzele, cât și restul pielii de pe corp, fericite. Nu în ultimul rând, ai grijă să porți mereu cu tine un balsam de buze, pentru orice eventualitate și fă-ți un obicei din a te da cu balsam înainte de a ieși din casă.

Evită produsele cosmetice care usucă pielea și buzele

Pe timp de iarnă, este recomandat să eviți produsele de make-up care usucă pielea, precum fondurile de ten matifiante sau rujurile care redau un aspect catifelat, pentru că ultimul lucru pe care ți-l dorești este un factor în plus de uscăciune. Dacă folosești make-up zilnic, optează pentru produse hidratante, cu acid hialuronic și alte ingrediente umectante.

Sursa: doc.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: