Sări la conţinut

Scurtă istorie a industriei farmaceutice

Farmacistul Paul Carl Beiersdorf (26 March 1836 – 17 December 1896) pune cu ”plasturele vopsit” piatra de temelie a societății farmaceutice Beiersdorf. Din inițiative asemănătoare ale farmaciștilor și spițerilor rezultă în secolul XIX o multitudine de produse chimico-farmaceutice. Industria chimică la scară mare trece printr-un adevărat boom în anii 1880 și 1890 prin producerea de medicamente noi – se întemeiază industria farmaceutică.

Din Antichitate până în Evul Mediu, medicii își produceau singuri medicamentele. În epoca modernă se dezvoltă arta farmaceutică drept meserie independentă. La începutul secolului XIX producția și comerțul de medicamente erau necontestat în mâinile farmaciștilor. Ce-i drept, fabricile chimico-farmaceutice au preluat progresiv de la farmaciști producția propriu-zisă de materii farmaceutice (chimicale, alcaloizi). Astfel, Heinrich Emanuel Merck produce alcaloizi la scară mai mare încă din 1827. Dintr-o societate înființată în 1850 ia naștere societatea Merck. La fel a început în anii 1850 farmacistul Ernst Schering să producă în Berlin preparate farmaceutice precum extractul de malț și esența de pepsină. Schering este un model pentru farmaciștii întreprinzători care au trecut la producția industrială de produse farmaceutice finite. Ei realizau în fabrici mici produse proprii, dar preluau și contracte secundare.

În anii 1880 începe o dezvoltare care schimbă mult imaginea profesională a farmaciștilor: la producția de medicamente participă industria chimică la scară mare. Curând, farmaciștii se văd lezați în drepturi de produsele farmaceutice finite a căror producere și denumire sunt protejate de lege și care sunt vândute în ambalajele originale. În ziarul farmaciștilor din 1893 apare scris negru pe alb: ”Producția în fabrici a medicamentelor trebuie combătută pas cu pas… Fabricarea de medicamente este și trebuie să rămână dreptul exclusiv al farmaciștilor”. 

Chimiștii din laboratoarele Bayer și Hoechst sintetizează în colaborare strânsă cu farmacologii materii farmaceutice noi. Fabricile de vopsele ale lui Hoechst realizează în 1882-1883, de altfel, un departament farmaceutic propriu. Bayer urmează în 1887. În același ani societatea Phenacetin aduce pe piață un medicament de scădere a temperaturii care rămâne îndrăgit până târziu în secolul XX. Până la începutul noului secol, Imperiul German reușește să preia supremația producției de medicamente pe plan internațional.

Sursa: Cronica ilustrată a omenirii: Perioada imperialismelor (1871-1914)/ texte şi redactare: Johannes Ebert, Christian Jahnel, Alexandra Minisdorfer,…: Vol. 10, Bucureşti : Litera , 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: