Sări la conţinut

Impactul nicotinei și al fumatului: fumătorii, mai predispuși la forme grave de Covid-19

În fața unei luni de foc, cu oameni întorși din concediu, școli redeschise și alegeri, managementul din domeniul sanitar lasă de dorit, spune chiar ministrul Sănătății. Iar numărul îmbolnăvirilor nu scade.

În ultimele 24 de ore, au fost confirmate 1339 de noi cazuri de Covid-19. 485 de oameni sunt la terapie intensivă. Mulţi dintre cei internaţi sunt fumători iar medicii spun că sunt predispuşi la forme grave ale bolii.

Dr. Monica Marc, medic pneumolog Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: “Dă o bronhoconstricţie la pacient. Practic, plămânul îşi pierde mijloacele de apărare.”

Ştefan Danci a stat două săptămâni în comă. A fumat 25 de ani.

Ştefan Danci, pacient vindecat: “Nu mai aveam şanse de viaţă, dar să mă văd mergând. Am fost în perioada aia de nu ştiu dacă aveam 30% din capacitatea plămânilor.”

În cazul infecţiei, părţile sistemului imunitar care reacţionează primele se numesc macrofage. Fumătorii care locuiesc în oraşe foarte poluate şi cei care au în case sobe cu lemne îşi măresc numărul acestor celule imunitare de 10 ori.

Dar „macrofagul devine inactiv şi e prima celulă care intervine în apărarea plămânului. Este, practic, ineficientă,” a explicat dr. Beatrice Mahler.

Medicii susţin că e vital pentru pacienţii recuperaţi după COVID-19 să renunţe la fumat.

Dr. Monica Marc: “Pacienţii cu afectare moderat-severă pulmonară rămân cu nişte leziuni fibrotice, care nu se şterg de pe o zi pe alta”.

Fibroză înseamnă că în plămân sunt multe cicatrici.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: “Un fumător care a avut Covid poate lua oricând medicamente pentru a renunţa la fumat.”

Medicamentele se dau gratuit prin programul Ministerului Sănătăţii „Stop fumat”.

Sursa: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: