Ruptura de menisc – leziunea genunchiului care poate afecta pe oricine
Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului si poate afecta pe oricine, de la persoanele care practica sporturi precum fotbal sau volei, la varstnici. Chiar daca nu esti sportiv, te poti confrunta cu o ruptura de menisc. Este suficient sa te ridici prea repede atunci cand faci genuflexiuni.

Foto: www.reginamaria.ro
Ce este meniscul
Meniscul este o parte din cartilajul genunchiului care ajuta la stabilizarea articulatiilor si protejarea oaselor impotriva frecarii. Se afla intre femur si tibie, si are rolul de a absobi socurile, protejand si stabilizand articulatia.
Fiecare genunchi are doua meniscuri: unul lateral si unul medial. Meniscul lateral are forma literei „O”, iar cel medial, pe a literei „C”; ambele sunt atasate de tibie prin coarnele anterioare si posterioare. Meniscul medial are un grad mai mic de flexibilitate, motiv pentru care, in cele mai multe cazuri, rupturile apar la acest nivel.
Cauze ale rupturii de menisc
Ruptura de menisc poate aparea ca urmare a oricarei activitati care determina miscarea sau rotirea fortata a genunchiului. Ruptura de menisc poate aparea la o miscare brusca a genunchiului.
Chiar si genuflexiunile sau ridicarile de greutati pot duce la ruptura de menisc. Printre sporturile care pot duce la rupturi de menisc se afla:
- fotbalul;
- baschetul;
- rugby;
- tenisul.
Factori de risc
Desi majoritatea rupturilor de menisc apar atungi cand se practica diverse activitati sportive,ca leziuni acute, de natura traumatica exista si o serie de factori de risc ce pot creste probabilitatea de aparitie a acestei probleme a genunchiului, mai ales la persoane cu varsta mai inaintata cu leziuni degenerative:
- lucratul in genunchi sau in pozitie ghemuit, genuflexiunile;
- urcatul scarilor;
- sexul – barbatii sunt mai afectati decat femeile;
- varsta – persoanele de peste 60 de ani au un risc mai mare de ruptura de menisc;
- unele activitati – de exemplu, ridicarea greutatilor mari;
- osteoartrita;
- obezitatea.
Simptome
Simptomele rupturii de menisc includ:
- durere in zona genunchiului;
- durere la atingere;
- umflarea genunchiului;
- rigiditate;
- blocarea genunchiului;
- senzatie de instabilitate;
- senzatie de pocnit in picior in momentul miscarii;
- dificultati in flexarea si indreptarea piciorului;
- acumulare de fluid in articulatia genunchiului.
Forme ale rupturii de menisc
Exista mai multe tipuri de ruptura de menisc. In functie de cauza, aceasta poate fi acuta sau traumatizanta atunci cand apare ca urmare a unei accidentari sau miscari bruste. De asemenea, exista ruptura de menisc degenerativa, care apare ca urmare a uzurii fizice sau a degradarii firesti care apare odata cu trecerea timpului.
Rupturile de menisc determinate de un traumatism se impart, la randul lor, in:
- Rupturi radiale – sunt cele mai comune. Apar in zonele avasculare ale meniscului, unde nu exista un flux continuu de sange si astfel exista o probabilitate redusa de vindecare. Astfel de rupturi necesita interventia chirurgicala, in general prin indepartarea portiunii afectate a meniscului;
- Rupturi incomplete – astfel de rupturi se observa mai ales in timpul unui test RMN. Ruptura poate reprezenta un semn timpuriu al degenerarii meniscului. In general, nu necesita interventia chirurgului;
- Rupturi orizontale – pot fi reparate prin operatie. In loc sa indeparteze portiunea de menisc afectata, doctorul poate suda cele doua parti. Succesul interventiei depinde de locatia rupturii. Daca se afla intr-o zona vascularizata, aproape de marginea meniscului, exista sanse de vindecare. Daca sunt localizate in apropierea zonei centrale, aceste fracturi nu se pot vindeca;
- Rupturi complexe – implica, de regula, rupturi radiale si orizontale. Din cauza complexitatii accidentarii, meniscul nu poate fi reparat per total. Trebuie indepartate anumite portiuni si apoi se incearca o corectare a rupturii;
- Rupturi „maner de galeata” – reprezinta fracturi orizontale mari, care duc la intepenirea genunchiului. Ca urmare a acestor rupturi, genunchiul nu mai poate realiza miscarile normale de flexare si indreptare. Necesita interventie chirurgicala urgenta pentru a redobandi mobilitatea genunchiului.
Complicatii
Lasata netratata, ruptura de menisc poate duce la:
- atrofia muschiului cvadriceps;
- prelungirea durerii genunchiului;
- instabilitatea genunchiului;
- lezarea cartilajului articular;
- instalarea gonartrozei genunchiului (degenerarea partiala sau totala a cartilajului);
- osteoartrita.
Diagnostic
Doctorul specialist poate pune diagnosticul de ruptura de menisc pe baza examenului fizic si a unor explorari suplimentare.
In timpul examinarii fizice, vei discuta cu medicul despre simptome si intensitatea lor, iar acesta va examina genunchiul si va incuraja realizarea unor miscari usoare, pentru a observa reactiile si efectele sale asupra meniscului. Este posibil sa fie nevoie de testul McMurray. Acesta necesita indoirea genunchiului si apoi indreptarea si rotirea sa. De multe ori se aude un mic pocnet in timpul acestui test, indicand prezenta rupturii de menisc.
Uneori, doctorul recomanda si realizarea unor investigatii suplmentare pentru a stabili tipul de ruptura de menisc si pentru a decide daca poate fi corectata chirurgical. Mai jos sunt principalele teste recomandate pentru diagnosticarea rupturii de menisc:
- Radiografia genunchiului – testul nu va dezvalui prezenta rupturii de menisc, insa poate oferi indicii cu privire la cauza sa; de exemplu, poate detecta osteoartrita;
- Testul RMN – ajuta la obtinerea mai multor imagini cu genunchiul. Acestea vor clarifica daca exista probleme ale ligamentelor sau cartilajului genunchiului si pot exclude alte probleme osteoarticulare. Potrivit unui studiu publicat in 2008 in Journal of Trauma Management & Outcomes, testul RMN are o eficienta de 77% in diagnosticarea rupturii laterale de menisc;
- Ecografia – foloseste ultrasunete pentru a realiza fotografii ale interiorului genunchiului. Acest test va determina daca exista cartilaje slabite care afecteaza genunchiul;
- Artroscopia – daca doctorul nu poate determina cauza durerii de genunchi pe baza testelor de mai sus, poate sa realizeze o artroscopie. Este nevoie de o incizie minuscula aproape de genunchi. Artroscopul, un aparat subtire si flexibil, prevazut cu o camera video si un bec, este introdus prin aceasta incizie. Testul va oferi detalii pentru a stabili daca este vorba de o ruptura de menisc si sub ce forma se prezinta. Acelasi dispozitiv este folosit pentru a corecta rupturile superficiale de menisc.
Citeste mai departe: www.reginamaria.ro