Sări la conţinut

Evenimente istorice – 27 aprilie

În 1521, a murit exploratorul portughez Fernando de Magellan (n. 1480). A fost primul care a navigat spre vest pornind din Europa pentru a ajunge în Asia, primul european care a navigat în Oceanul Pacific şi primul care a condus o expediţie în jurul lumii.

1522 – Bătălia de la Bicacca: Carol I şi Papa Adrian al VI-lea au învins Franţa.

1791 – S-a născut Samuel Morse, inventatorul telegrafului şi al alfabetului Morse(m. 2 aprilie 1872)

1820 – S-a născut filosoful britanic Herbert Spencer, autor al „The Principles Of Psychology”, „The Principles Of Sociology” şi „The Man Versus The State” (m. 8 dec. 1903)

1872 – A murit Ion Heliade Rădulescu, scriitor şi om politic român. A fost membru fondator al Academiei Române şi primul său preşedinte. A fost implicat în evenimentele de la 1848. (n. 6 ianuarie 1802)

1882 – S-a născut Nicolae Bălan, Mitropolit al Ardealului. (m. 6 august 1955)

1899 – S-a născut creatorul de desene animate Walter Lantz, creatorul ciocănitorii Woody. (m. 1994)

1927 – S-a născut Coretta King, judecător american, soţia lui Martin Luther King (m. 2006)

1931George Enescu a terminat orchestraţia operei „Oedip”, creaţie pe care a dedicat-o Mariei Rosetti-Tescanu.

1941 – La solicitarea lui Iuliu Maniu, ca reprezentant al „opoziţiei unite” a PNŢ-PNL, a avut loc o întrevedere cu reprezentanţii guvernelor englez şi american, prilej cu care s-au stabilit mijloace de legătură şi comunicare în situaţia întreruperii relaţiilor diplomatice. Iuliu Maniu a cerut, între altele, să se garanteze anularea dictatului de la Viena şi graniţele României din 1938 şi să recunoască „opoziţia unită” drept reprezentant legitim al României. În răspunsul lor, cele două guverne se eschivau să garanteze frontierele româno-sovietică şi româno-bulgară dinainte de 1940.

1941 – Armata germană ocupă Atena şi regiunea Peloponez.

1945 – S-a născut dramaturgul american August Wilson (Frederick August Kittel). A devenit celebru datorită pieselor sale „Barriers”, din anul 1985 şi „The piano lesson”, din anul 1986, care i-au adus câte un premiu Pulitzer. (m. 2 octombrie 2005).

1946 – Pe o navă comercială a fost instalat pentru prima dată un radar.

1950 – A murit poetul şi prozatorul Horia Bonciu, autor al volumelor de poezii „Lada cu nuci”, romanele „Bagaj”, „Pensiunea doamnei Pipersberg” (n. 19 mai 1893)

1953 – A murit, în detenţie, în lagărul de la Sighetu Marmaţiei, Gheorghe Brătianu, istoric şi om politic, preşedinte al Partidului Naţional Liberal – Gh. Brătianu. (n. 3 feb. 1898)

1972 – A fost inaugurat Muzeul „Curtea Veche” de la Palatul Voievodal Bucureşti.

1978 – Ziua Revoluţiei în Afganistan. Preşedintele Sardar Mohammed Daoud a fost răsturnat de la putere şi asasinat de rebelii procomunişti.

1990 – Se reintroduce tricolorul roşu-galben-albastru ca drapel de stat în Republica Moldova.

1993 – A avut loc festivitatea de deschidere oficială a activităţii Consulatului onorific al României de la Anvers (Belgia), prima instituţie de acest gen deschisă de România într-o ţară europeană după cele de-al doilea război mondial.

1994 – Ziua Libertăţii în Africa de Sud. Au avut loc primele alegeri multirasiale din Africa de Sud.

2007 – Simona Constantinescu, actriţă a teatrului orădean, care a interpretat pe scenă peste 150 de personaje, a murit. Simona Constantinescu a jucat, printre altele, în „Play Strindberg””de Friedrich Dürrenmatt, „Pescăruşul” de A.P.Cehov, „Tartuffe” de Moliere, „Macbeth” de William Shakespeare, „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, „Pygmalion” de G.B.Shaw. (n. decembrie 1929)

Sursa: www.mediafax.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: