Sări la conţinut

Evenimente istorice – 16 februarie

1836 – S-a născut Bogdan Petriceicu Haşdeu, filolog, folclorist, prozator, dramaturg, istoric şi publicist, vicepreşedinte al Academiei Române; este unul dintre fondatorii folcloristicii comparate române si creatorul dramei istorice româneşti (“Razvan şi Vidra”) (m. 25 august 1907).

Bogdan Petriceicu Hasdeu

1875 – A avut loc prima şedinţă publică a Societăţii Studenţilor în Medicină

1880 – A fost înfiinţată Legaţia română pentru Belgia şi Olanda, cu sediul la Bruxelles

1909 – Serbia mobilizează armata împotriva Imperiului Austro-Ungar

1918 – Ziua naţională a Lituaniei, zi la care Lituania a devenit independentă în urma Tratatului de la Brest-Litovsk

1923 – La Geneva s-au pus bazele noului pact al Micii Înţelegeri, prin care cele trei ţări membre (România, Cehoslovacia şi Iugoslavia) aveau o bază organizatorică solidă, prin unificarea politicii lor generale. În noua organizare, Mica Înţelegere devenea o forţă de care trebuia să se ţină seama în Europa, alianţa acţionând mereu pentru menţinerea statu–quo–ului teritorial în spiritul tratatelor de la Versailles

1925 – S-a născut Carlos Paredes, cel mai mare compozitor portughez de muzică pentru chitară (m. 23 iulie 2004)

1926 – S-a născut regizorul de film John Schlesinger; a semnat regia unor filme de succes: „Darling” (trei premii Oscar), „Departe de lumea dezlănţuită” (m. 25 iulie 2003)

1926 – A fost înfiinţată Fundaţia culturală “Regele Ferdinand I” 1930 – S-a constituit, la Bucureşti, Federaţia Romană de Fotbal şi s-a afiliat la Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Fotbal (FIFA)

1933 – A avut loc reorganizarea Micii Înţelegeri prin constituirea unui Consiliu Permanent al organizaţiei

1935 – A fost adoptată Legea pentru înfiinţarea Monetăriei Naţionale, prin care se asigura baterea monedelor metalice ale statului în ţară (de 4 ori mai ieftin ca în străinătate), urmată de Legea pentru reglementarea emisiunilor de monedă metalică

1941 – Ziua de naştere a preşedintelui Kim Jong II (16 februarie 1942) a fost declarată, prin decretul CC al Partidului Muncii din Coreea (PMC), cea mai mare sărbătoare naţională a Coreei de Nord. Zilele de 16 şi 17 februarie au fost declarate zile nelucrătoare

1949 – S-a născut, la Paris, Maria Elena Bjornson, considerată printre cei mai buni scenografi ai ultimelor decenii din teatrul mondial (m. 13 decembrie 2002)

1955 – S-a născut actriţa Margaux Hemingway, fiica celebrului scriitor american Ernest Hemingway (s-a sinucis cu o supradoză la 2 iulie 1996)

1956 – Marea Britanie aboleşte pedeapsa cu moartea

1959Fidel Castro a preluat conducerea Cubei 1961 – Statele Unite ale Americii lansază pe orbită satelitul Explorer 9

1968 – România a renunţat la organizarea administrativă tipic sovietică în regiuni şi raioane şi a reînfiinţat unitatea administrativ-teritorială tradiţională judeţul; au fost organizate 39 de judeţe, plus municipiul Bucureşti

1976 – S-a desemnat, la Barcelona, de către reprezentanţii a 12 state mediteraneene, “Convenţia pentru protecţia Mediteranei împotriva poluării”

1995 – A încetat din viaţă Victor Kernbach, prozator, poet, eseist, traducător, autor al unui “Dicţionar de mitologie generală” (n. 14 octombrie 1923)

2000 – A încetat din viaţă actriţa Lila Kedrova; în anul 1965 a primit Premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin, în filmul “Zorba grecul” (n. 9 octombrie 1919)

2004 – O echipă internaţională de astronomi a descoperit galaxia cea mai îndepărtată cunoscută pînă în prezent, a cărei lumină, percepută acum, a fost emisă pe cînd Universul se afla la începuturi

Sursa: https://www.mediafax.ro/

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: