Evenimente istorice – 9 decembrie
1671: Răscoala împotriva domnitorului Gheorghe Duca, condusă de boierii Mihalcea Hâncu și Apostol Durac, cauzată de fiscalitatea excesivă. Răsculații îl alungă pe Gheorghe Duca din țară, însă reîntors cu ajutor turco–tătar, acesta reprimă răscoala.
1865: Are loc protestul deputaţilor români din Dieta Transilvaniei contra „unirii” Transilvaniei cu Ungaria.
1893: La Bucureşti are loc semnarea unei noi convenţii comerciale româno-austro-ungare pe baza clauzei naţiunii celei mai favorizate, care marchează încheierea „războiului vamal” început la 1886. Convenţia intră în vigoare la 2 iunie 1894.
1894: Pe strazile Bucureștiului a început să circule primul tramvai electric (purtând numarul 14), de la Cotroceni la Obor.
1916: Primul Război Mondial: Bătălia de la Cașin – Germanii sunt opriți pe linia strategică de fortificații Focșani–Nămoloasa trecând prin Valea Cașinului și Valea Putnei.
1916:Are loc, în Sala Teatrului Național din Iași, deschiderea Parlamentului. Regele Ferdinand I a citit mesajul tronului care conținea hotărârea de a lupta până la capăt, nevoia solidarității naționale dar și promisiunea unor reforme esențiale în viitor.
1934: Dinu Lipatti primește Premiul de compoziție „George Enescu” pentru suita simfonică „Șătrarii”.
1938: Legația României de la Paris este ridicată la rangul de ambasadă, ambasador fiind numit Gh. Tatarescu.
1966: Intră în funcțiune Hidrocentrala Vidraru de pe râul Argeș.
1993: Tiraspol. Sentința asa-numitului „tribunal al poporului transnistrean” în procesul grupului de patrioți români, „grupul Ilașcu”. Ilie Ilașcu este condamnat la moarte, iar ceilalți membri la închisoare între 2 si 15 ani. După nouă ani de detenție și izolare, în mai 2001, Ilie Ilașcu va fi eliberat din închisoare.