Sări la conţinut

Eremia Grigorescu, aparator al onoarei romanesti

Eremia Grigorescu s-a nascut pe data de 28 noiembrie 1863 in Târgu-Bujor si s-a stins din viata pe 21 iulie 1919 in Bucureşti. El a fost un general de artilerie al Armatei Române, ministru de Război între 24 octombrie 1918 – 29 noiembrie 1918, erou naţional.

Despre viata sa:

Al patrulea copil al unui învăţător, urmează cursul primar şi gimnaziul la Iaşi. Este nevoit să muncească enorm pentru a se întreţine, dar absolvă în 1881 cu rezultate excepţionale. Aceleaşi lipsuri materiale îl fac să abandoneze Facultatea de Medicină a Universităţii Iaşi. In schimb, pasiunea pentru istoria militară, dorinţa de a-şi învinge debilitatea fizică şi, nu în ultimul rând, influenţa familiei Lipan (a viitoarei sale soţii), îl determină să se înscrie la Şcoala militară de ofiţeri din Bucureşti, secţia artilerie (1882-1884). Trimis pentru perfecţionare la Paris (1887-1889), publică la revenirea în ţară studiul Calculul probabilităţilor cu aplicare la gurile de foc, devenind consultant în probleme ca achiziţionarea şi modernizarea materialului de luptă al armatei române sau fortificarea Bucureştilor.

Organizează şi conduce Pulberăria armatei de la Dudeşti (1899-1904), fermitatea în decizia de achiziţionare a unui fulmicoton de calitate aducându-i demiterea, apoi avansarea la gradul de locotenent-colonel şi numirea în Ministerul de Război, Direcţia Artilerie (1905). Se remarcă atât ca organizator şi pedagog la conducerea Şcolii de artilerie, geniu şi marină (1907), cât şi ca atent observator la manevrele organizate de marile armate europene. In noiembrie 1915 este avansat la gradul de general de brigadă, iar începerea Primului Război Mondial îl găseşte la comanda Diviziei 15 infanterie, cu care duce lupte defensive în Dobrogea (august-septembrie 1916). Cu aceeaşi unitate este transferat de urgenţă în sectorul Oituz, unde organizează apărarea în adâncime, interzicând inamicului debuşarea în sudul Moldovei (11-17 octombrie 1916). Divizia 15 a fost supranumită „Divizia de fier”, iar răspunsul dat de Grigorescu superiorului său: „Pe aici inamicul nu va trece”, va deveni deviza trupelor de sub comanda sa. Ca urmare, primeşte comanda unor mari unităţi: Grupul „Oituz-Vrancea”, Corpul 4 armată şi Corpul 6 armată (iunie 1917) – rezistând hotărât în prima parte a bătăliei de la Mărăşeşti: „voi ţine frontul printr-o defensivă dârză şi încăpăţânată. Imi iau răspunderea!”, transmite şefului Marelui Cartier General la 29 iulie 1917. In aceeaşi seară, în plină ofensivă inamică, este numit comandant al Armatei 1.

Timp de aproape o lună, respingând orice variantă de retragere, ţine piept unei armate inamice superioare la toate capitolele, comandată de faimosul feldmareşal von Mackensen. Eficacitatea deosebită a artileriei române, gruparea forţelor pe direcţiile de ofenşsvă bine intuite, rezistenţa fermă pe aliniamente succesive combinată cu atacuri rapide şi puternice (majoritatea la baionetă), în manieră defensiv-ofensivă, au adus armatei române cea mai importantă victorie în acest război. Planul Puterilor Centrale de a ocupa Moldova şi a pătrunde în Ucraina a eşuat.

Omagiat de autorităţi, presă şi oameni de cultură, cel pe care Nicolae Iorga îl numise „Păstrătorul moşiei noastre şi apărătorul plin de încredere al onoarei româneşti”, se stinge din viaţă, la scurt timp după încheierea războiului. Conform dorinţei sale testamentare, a fost înmormântat la Mărăşeşti, mai întâi în cimitirul satului, apoi în incinta marelui mausoleu.

Sursa: FamousWhy.ro


2 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: