Sări la conţinut

Evenimente istorice – 17 noiembrie

1538 – Prima atestare documentară a aşezării Caracal, conţinută în actul emis de cancelaria lui Radu Vodă Paisie.

Foto: primariacaracal.ro

1872 – Este înființată Academia Navală Mircea cel Bătrân, din Constanța.

1888 – Inceteaza din viata Dora D’Istria (pseudonimul literar al Elenei Ghica), scriitoare, nepoată a lui Grigore al IV-lea Ghica (18221829), cel dintâi domn pământean al Țării Românești după un secol de domnii fanariote

1918 – Consfătuirea fruntașilor politici, membri ai Partidului Național și ai Partidului Social-Democrat, sub președinția lui Ștefan Cicio-Pop, la care se discută proiectul în opt puncte întocmit de Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și Ioan Suciu, proiect ce conținea hotărârea de unire cu România.

1947 – Inceteaza din viata Emil Racoviță, biolog, membru al Academiei Române, fondatorul biospeologiei, explorator al Antarticii (n. 1868)

1957 – Inceteaza din viata George Murnu, scriitor și istoric român, membru al Academiei Române (n. 1868)

1985 – Este ucis prin tortură în arestul securităţii disidentul anticomunist Gheorghe Ursu. A fost denunţat la Securitate că ţine un jurnal de către două tinere îndoctrinate. I se face o percheziţie la domiciliu şi i se ridică 61 de caiete reprezentând însemnările zilnice pe perioada 1949-1984 şi alte manuscrise.

1992 – La Bruxelles este parafat un acord prin care România obține statutul de asociat al Comunității Economice Europene.

1996 – Are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România. Emil Constantinescu, președintele Convenției Democrate Române, obține 54,41% din voturi, devenind noul președinte al României.

2000 – România a ratificat Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind combaterea celor mai grave forme de muncă a copiilor, devenind astfel prima ţară din Europa Centrală şi de Est în care s-a introdus Programul internaţional pentru eliminarea muncii copilului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: