Sări la conţinut

Penes Curcanul, eroul

      Peneş Curcanul, pe numele său adevărat Constantin Ţurcanu, s-a născut la 1 martie 1854, în Vaslui. Era singurul copil al lui Gheorghe Turcan si Mariei. Părinţii îl alintau Costache. La vârsta de 7 ani, părinţii l-au dus la Huşi la nişte rude mai înstărite, unde a urmat cinci clase primare, fiind printre primii copii din mahala care ştia să scrie şi să citească. La 15 mai 1875 s-a inrolat in Regimentul 13 Dorobanti iar in timpul Razboiului de Independenta s-a distins in luptele de la Grivita. La inceputul razboiului avea gradul de caporal, iar in august 1877 ajunge sergent. La sfarsitul razboiului, sergentul Constantin Turcan fusese decorat cu „Trecerea Dunarii, „Aparatorii independentei”, „Medalia comemorativa rusa” si in mod cu totul exceptional „Steaua Romaniei” care era rezervata exclusiv ofiterilor.

      Constantin Turcan a participat si la Al II-lea Razboi Balcanic si la Primul Razboi Mondial, chiar daca avea deja o varsta inaintata. Cu unitatea lui se afla printre cei care in batalia de la Oituz au oprit inaintarea germanilor. La sfarsitul razboiului, Penes Curcanul avea in piept alaturi de medaliile primite in 1877 ordinele „Victoria”, „Virtutea Militara”, „Serviciul Credincios” clasa I-a, „Crucea comemorativa a razboiului 1916-1918” si „Mihai Vitezul”. In afara de aceste distinctii romanesti, Constantin Turcanu a mai primit „Crucea italiana de razboi” si medaliile poloneze „Crucea vitejilor” si „Crucea de razboi”. La 1 iunie 1920 Turcan a fost avansat la gradul de plutonier major si cu toate ca se apropia de 70 de ani a fost mentinut, la cererea sa, in serviciul activ. A ramas in armata pana in ziua mortii sale, la 15 noiembrie 1932.  

      În memoria eroilor vasluieni care au luptat în Războiul de Independență (1877- 1878) și Primul război mondial (1916- 1918), a fost construit în anul 1934 Mausoleul Peneș Curcanul, situat în Vaslui, în cimitir, realizat din marmură, piatră și bronz. Este opera sculptorului I. Scutari și a meșterilor italieni Luise Severiano și Victor Bibuitto. În partea centrală se află crucea memorială a eroului Peneș Curcanul.

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: