Sări la conţinut

Evenimente istorice – 30 octombrie

 

1724 – A început construcția Bisericii Stavropoleos din București, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din perioada fanariotă.

1837 – A apărut Jurnalul lui Alexandru Ghica, domnul Țării Românești (18341842), prin care era acordat sătenilor dreptul (condiționat) de a se strămuta în orașe; „Jurnalul” a fost anulat în 1843 de noul domn, Gheorghe Bibescu (18421848).

1858 – S-a născut Duiliu Zamfirescu, unul dintre fondatorii romanului românesc. A scris versuri, proză scurtă, piese de teatru, dar cea mai importantă contribuţie a sa la literatura română o reprezintă romanele sale din Ciclul Comăneştenilor: „Viaţa la ţară”, „Tănase Scatiu”, „În război”, „Îndreptări”, „Anna, ceea ce nu se poate” (m. 3 iunie 1922).

1955: A incetat din viata Dimitrie Gusti, filosof, sociolog și estetician român, membru al Academiei Române din 1919 (n. 1880).

1992 – Au murit într-un accident rutier, barzii Basarabiei, Doina şi Ion Aldea Teodorovici. Moartea celor doi a fost percepută la acea data ca o tragedie națională.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: