Sări la conţinut

Evenimente – 22 septembrie

22 septembrie romanesc:

1326 – Cea mai veche mențiune de înnobilare a unui cneaz român de către regele Ungariei, Carol Robert d’Anjou; Carol Robert îi dăruiește lui Stanislav, cneaz din Maramureș, moșia Zurduc (jud. Maramureș), pentru serviciile sale aduse regatului.

1768 – A murit Ioan Inochentie Micu Klein(Clain), episcop, luptător pentru cauza românilor ardeleni ; osemintele i-au fost aduse în România, ca urmare a dorinței lui testamentare, și înhumate la Blaj, la 16 octombrie 1997.

1873 – S-a născut matematicianul Dimitrie Pompeiu, membru al Academiei Române. Este creatorul şcolii matematice de teoria ecuaţiilor cu derivate parţiale şi de mecanică. (m. 7 octombrie 1954).

1904 – Cursă automobilistică, organizată de ACR, pe traseul București-Giurgiu-București, una din primele din țara noastră și din această parte a Europei. Cursa a fost câștigată de George Valentin Bibescu care a obținut cea mai mare viteză de până la acea dată în Europa, într-o cursă pe soselele publice, cu un autoturism Mercedes de 40 CP.

1919 – A murit Alexandru Șuțu, medic psihiatru, membru corespondent al Academiei Române, membru al Societății de Antropologie din Paris și al Societății Franceze de Psihiatrie.

1931 – La propunerea lui Nicolae Iorga, președinte al Consiliului de Miniștri, Constantin Brâncuși a fost decorat cu ordinul „Meritul cultural pentru artă plastică”

1934 – A încetat din viaţă inginerul şi istoricul de artă Gheorghe Bâla; a colaborat cu Anghel Saligny la construirea Podului de la Cernavodă; membru al Academiei Române (n. 24 aprilie 1868).

1955 – Intră în tipografie primul volum al romanului „Moromeții”, de Marin Preda; la 29 noiembrie romanul era pregătit pentru tipărire.

1958 – A avut loc premiera bucureșteană a operei „Oedip”, de George Enescu (premiera mondială a operei avusese loc la Paris, în anul 1936)

2 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: