Sări la conţinut

Ce salvare a planetei? Cererea și producția globală de petrol vor crește în 2024, prognozează Agenția Internațională a Energiei

Cererea globală de petrol a crescut în 2023 cu 2,3 milioane de barili pe zi, față de 2022. Nici anul viitor nu vom vedea o scădere a cererii, dimpotrivă, se vor adăuga încă 1,1 milioane de barili pe zi, estimează Agenția Internațională a Energiei (IEA). Iar această reducere a avansului (nu și a cererii) nu e datorată atât eforturilor de salvare a planetei, cât încetinirii creșterii marilor economii.

OPEC+, învins de americani

Practic, anul acesta cererea globală de petrol va atinge 101,7 milioane de barili pe zi iar anul viitor s-ar putea apropia de 103. Dar producția a ajuns la 101,9 milioane de barili pe zi, iar în 2024 va trece de 103 milioane, anticipează Agenția Internațională a Energiei.

Agenția vorbește despre creșterea producției de petrol a SUA, care va întrece toate așteptările, depășind 20 de milioane de barili pe zi. Brazilia și Guyana vor înregistra și ele o producție record, astfel că producția globală va crește atât în 2023, cât și în 2024. Ca urmare, reducerile voluntare anunțate de țările OPEC+ (OPEC plus Rusia, Azerbaidjan, Kazahstan, Bahrain, Brunei, Malaysia, Mexic, Oman, Sudan și Sudanul de Sud) vor fi compensate fără probleme de avansul americanilor.

Citește mai departe în https://www.wall-street.ro/articol/Economie/303589/ce-salvare-a-planetei-cererea-si-productia-globala-de-petrol-vor-creste-in-2024-prognozeaza-agentia-internationala-a-energiei.html?fbclid=IwAR1YM0F7be6CRSiflxfA8Dcv-UmRf8yMe_22iKay4d64mKl74vVCJVY6NQs

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.